Het goede van een groene tuin.

Een groene tuin in 6 stappen

Heerlijk die ruimte in de achtertuin! Een fijne plek in de buitenlucht om te ontspannen en de kinderen kunnen er lekker spelen, ontdekken en hun energie kwijt. Heb je al nagedacht over de invulling van je nieuwe tuin in Blent? Maak het verschil en kies voor een groene tuin.

 

Meer groen en minder stenen in de tuin is goed voor je gezondheid, vele diersoorten en het veranderende klimaat. Het vermindert wateroverlast en zorgt voor verkoeling tijdens de hete zomermaanden. Bestuivers als bijen en vlinders worden er blij van, wat weer goed is voor de productie van onze voeding. Bovendien verbetert een groene tuin de luchtkwaliteit. Groene vingers hebben is niet nodig. Wij helpen je graag op weg!

1. Ontdek de ligging van je tuin

Kijk voordat je aan de slag gaat met je tuin eerst naar de ligging. Is jouw tuin ten opzichte van de zon gericht op het noorden, zuiden, oosten en/of westen? Je kunt dit gemakkelijk zien op de situatietekening van Blent. Bepaal op basis van de ligging hoe het zonlicht in jouw tuin schijnt en op welke plekken er (meestal) schaduw is. Dit heeft grote invloed op de temperatuur en de keuze van je beplanting.

In een tuin op het zuiden heb je bijvoorbeeld de hele dag door en in alle jaargetijden voldoende zonlicht in je tuin. Het creëren van voldoende schaduwplekken is dan een must, bijvoorbeeld door hogere bomen en struiken te planten. In een tuin op het noorden is dit een minder goed idee.

2. Verbeter de bodem

Een gezonde bodem is van groot belang voor een bloeiende tuin met sterke planten. Het is daarom goed om na oplevering te investeren in de juiste aarde. Verbeter de bodem door het zand te vervangen door vruchtbare tuinaarde. Dit zorgt ervoor dat planten, bomen en struiken voedingsstoffen beter opnemen en het water beter wordt vastgehouden.

 

Tip: Geef de grond extra aandacht door zelf compost te maken van oud tuin- en keukenafval: daar zitten veel belangrijke mineralen en bacteriën in.

3. Kies je planten en bomen

Een rondje door het tuincentrum en je staat versteld van het grote aanbod. Gebruik als basis bodembedekkers als Maagdenpalm of Ooievaarsbek. Voor hoogte en structuur zijn heesters, zoals de Vlinderstruik, een goede toevoeging aan je tuin. En een boom? Die kan voor prachtige bloesem, vruchten of herfstkleuren zorgen. Wat vooral belangrijk is, is dat je inheemse soorten kiest. Exoten vormen een risico voor de Nederlandse natuur.

 

Tip: Kies bij voorkeur vaste planten in plaats van eenjarige. Vaste planten komen ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. Bovendien is ieder jaar ploegen niet goed voor de bodem en de biodiversiteit.

4. Maak een groene erfafscheiding

In Blent planten we op veel plekken door de buurt bomen, hagen en heesters. Trek dit groen door en maak een groene afscheiding tussen jouw tuin en die van je buren! Dit zorgt voor veel leven in je tuin. Een heg is een mooie, betaalbare én onderhoudsvriendelijke oplossing om je tuin af te scheiden. Een gaaspaneel is ideaal om klimplanten tegenaan te laten groeien. Kies bijvoorbeeld voor een Klimop, Kamperfoelie of Druif!

5. Vang het regenwater op

Niks zo zonde als regenwater dat rechtstreeks het riool in loopt. Het regenwater kan je namelijk heel goed gebruiken voor de planten in je tuin, wat kraanwater bespaart. Vang het op in een regenton of maak je eigen wadi, een verdiept stuk in de tuin. In een wadi zakt het regenwater direct de grond in en er kunnen verschillende soorten planten, zoals Kattestaart, in groeien.

6. Onderhoud je tuin

Het voor- en najaar zijn de perfecte seizoenen om in de tuin aan de slag te gaan. Want ondanks dat een groene tuin makkelijk is in onderhoud, blijf enig onderhoud wel nodig. Planten hebben vooral tijdens droge periodes veel water nodig. Wanneer je beter wel de boel de boel kan laten? In het najaar als de blaadjes loslaten. Laat je het blad liggen in de borders en plantvakken, dan help je het bodemleven een handje. Veel dieren eten de blaadjes op en gebruiken het als plek voor hun winterslaap. Bovendien is dit een natuurlijke én gratis manier om de structuur van de bodem te verbeteren.

 

Tip: Gebruik liever geen chemische middelen voor het schoonmaken van je tuin en/of het bestrijden van onkruid of ongewenste diersoorten. Voor alles bestaat een milieuvriendelijk alternatief!