‘Bouwen waar behoefte aan is’

5 vragen aan het ontwikkelteam van fase II

Blent wordt een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar je verbonden bent. De eerste fase trok daarmee veel belangstelling. Reden voor projectontwikkelaar Max Neppelenbroek en commercieel manager Joost van den Broek van Heijmans om de 43 woningen in de tweede fase daar strak op aan te laten sluiten. “We bouwen hier woningen waar behoefte aan is, dus laten we vooral niet wachten.”

1. Wat maakte de eerste fase van Blent zo’n succes?

“Dat is toch wel de ligging”, zegt Joost zonder twijfel. “Bij de verkoop van de eerste fase was dit het meest genoemde argument waarom mensen hier graag willen wonen. Dichtbij de Spiegelwaal, het winkelhart en het station. Blent is uniek omdat we veel verschillende woningtypes hebben voor verschillende doelgroepen. In de eerste fase zagen we vooral starters en jonge gezinnen voorbijkomen. In de volgende fase bieden we nieuwe type woningen aan, zoals Parkwoningen, die met wat meer woonoppervlakte geschikt zijn voor gezinnen.”

2. Wat is er anders aan de tweede fase?

“Het verschil zit ietwat in het woningaanbod”, legt Max uit. “Er komen wederom (23) Hofwoningen die rond de NHG-grens zitten. Hierdoor maken de mensen die zijn afgevallen bij de eerste fase opnieuw kans op een woning. Ook komen er weer Singelwoningen aan een prachtig aangelegde watersingel, aan de westkant van Blent. Nieuw zijn de Parkwoningen aan het Jozef van Hövellpark. Het park is de voormalige kersenboomgaard die hier al jaren staat. De Parkwoningen zijn royalere woningen met een beukmaat van 5,7 meter en zijn ideaal voor gezinnen met kinderen of doorstromers die al in de buurt wonen. Het principe van het woonblok met woningen rond een binnenhof blijft hetzelfde, maar het park voor de deur maakt deze fase extra speciaal.”

3. Zit er ook nog verbijzondering in de architectuur?

“HILBERINKBOSCH architecten is wederom verantwoordelijk voor het ontwerp, dus de kwaliteit van de architectuur blijft overeind”, verzekert Max. “Ook in deze fase worden er op bepaalde plekken accenten gelegd in het ontwerp. Op de hoek tussen de singel en de boomgaard zijn woningen gedraaid en krijgen daardoor een bijzondere indeling. Het geeft de hoek een robuuste uitstraling, als een soort boekensteun. Ook het middendeel van de rij hofwoningen wordt geaccentueerd door een soort waaiervorm, wat een aantal interessante woningen oplevert. De woningen met drie lagen en een plat dak op de hoek zijn een onderbreking van het daklandschap én tevens een stedenbouwkundige overgang naar de appartementen van Talis die vier woonlagen krijgen.”

4. Blijft ook het natuurinclusieve karakter overeind?

Joost geeft aan dat dezelfde principes gehanteerd worden die voor heel Blent gelden. “Dat betekent dat we bij dit woonblok groen in de openbare ruimte en de bebouwing integreren. Insecten, vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren krijgen kans om zich hier te vestigen. Zo verhogen we de natuurlijke en de stedelijke biodiversiteit. In de gevels komen nestvoorzieningen voor verschillende vogels, vleermuizen en speciale insectenblokken. Bij de beplanting wordt rekening gehouden met soorten die ook in het gebied rond de Waal voorkomen. Dat maakt Blent niet alleen interessant voor mensen, maar ook voor dieren.” “Een voorbeeld van een gezonde leefomgeving”, besluit Max.

5. Dromen jullie stiekem al over de derde fase?

“Uiteraard!”, zeggen de mannen in koor. “Toen de eerste fase in verkoop ging, waren we fase twee al samen met projectontwikkelaar Yvonne Loos aan het voorbereiden. Dat herhaalt zich nu weer. In de derde fase gaan we een iets kleiner woonblok realiseren met zo’n 23 woningen. Met de uitwerking zijn we al volop bezig. Maar eerst gaan we proberen om fase twee te verkopen en de bouw van de eerste fase eind dit jaar op te starten. We vinden het belangrijk dat de eerste bewoners niet te lang in een bouwput zitten. Daarom versnellen we de faseringen ook een beetje. En ja, Blent is een nieuwbouwwijk, dus er zal nog bouwactiviteit zijn als de eerste bewoners hier hun intrek nemen. De behoefte naar een fijne woning is echter groot, dus dat neem je dan – op zo’n fantastische locatie in Hof van Holland – toch een beetje op de koop toe.”